Uteliv(e) i Vålådalen

Skrivet av Hanna Hervall
Uteliv(e)

Uteliv(e)

Den 19-20 Mars 2021 livesände Utemagasinet från ett tentipi i Vålådalen. Där fick följarna ta del av vintertältning, utemat, fjällvandring med hund, utedrinkar, musik runt lägerelden och mycket mer!
Trangia var där med ambassadören Eric Tornblad och höll i en matlagningskurs på Trangiakök.

Vädret kan vända snabbt i fjällen och med -20 grader och snöstorm på ingång fick organisatörerna snabbt tänka om och livesända från Vålådalens bastukåta istället. Köken sattes upp på fotpallarna kring den öppna spisen i mitten, och nedanför stod en papperspåse med ingredienser förberett för alla deltagarna. Sändningen började med att Eric lagade mat till presentatören Marie Kjellnäs och hennes gäst Emelie Sellberg från Outdoor Buddies. Eric är mycket för att visa hur enkelt det är att skapa goda rätter med få ingredienser, men samtidigt lämna rum för deltagarna att vara kreativa och sätta sin egen prägel på maten.

“Det blir bäst när man inte krånglar till det

I nästan alla kurser som Eric håller, är det flera som aldrig använt ett Trangiakök innan, därför är det viktigt att börja från grunden och inte ta föregivet att alla kan. Han börjar alltid men en enkel rätt som till exempel råraka på riven potatis. Det blir ofta så att några personer har fullt upp med att sätta upp köket, medan andra är i full gång med att riva och steka potatisen.

Eric Tornblad
Eric Tornblad

Eric visar en rätt i taget och förklarar fördelar och nackdelar med olika metoder. Han tycker inte att det gör något att man glömmer av maten ibland, i alla fall inte när man steker ägg eller råraka, då får maten en krispigare yta. Oftast rör man alldeles för mycket, säger Eric. Det blev en förrätt på råraka med valfri topping, sedan en wrap med stekt vitkål och rödlök. Av tillbehören att välja på fanns cornichons, chili flingor, sriracha sås, lime och sourcream. Till efterrätt blev det stekt äppelpaj med kanel, lönnsirap, rostade hasselnötter och vaniljglass.. och kokkaffe såklart!

“Jag visste inte att något så enkelt kunde bli så gott”

Efteråt fick deltagarna göra en liten reflektion över vad som smakade bäst, något de lärt sig och något de kommer ta med sig. Många påpekade att de va chockade över hur gott det smakade med något så enkelt som riven potatis. En annan lovade sig själv att damma Trangiaköket hon fått i julklapp, och laga mer mat på det nu när hon fått öva lite!

Eric Tornblad

Utelive

utelive

Uteliv(e)

Uteliv

Varukorg