Jonas och Madeleine
Jonas och Madeleine
Vårvinter i Jämtland och slutet på säsongen för långfärdsskidskor börjar närma sig. En säsong som varar länge om man som Jonas, börjar jaga isar på hög höjd redan i oktober.
Medvinden är en 10km plogad isbana som sträcker sig från Vinterparken i Östersund till Kungsgårdsviken på Frösön. En solig vinterdag är det full trafik med skidskor, barnvagnar, sparkar och längdskidor men idag är det mer motvind än medvind och vi är nästan ensamma på isen. Det blåser kallt och snön yr kring benen, men det känns ändå som att våren är på väg. Solen har börjat värma, så det är bäst att passa på att åka en tur!
Säsongen för långfärdskidskor är lång om man som Jonas börjar jaga isar på hög höjd redan i oktober. Han är en riktig entusiast och har nyligen börjat utbilda sig till skridskoguide med friluftsfrämjandet. Till vardags är han produktutvecklare på Trangia sedan september i fjol. Det var intresset för friluftsliv som fick Umeåbon Jonas att söka sig till Trangia trots planer på flytt till Nord Amerika. Den sotiga kaffepannan han ärvt av sin skogsälskande farfar, fylld av minnen från det västerbottniska skogarna, blev inspirationen att vilja vara med och designa framtidens Trangiakök.
“Jag älskar naturen, i skogen finner jag lugn, adrenalin och återhämtning”
Att ha skogsälskande farföräldrar är något Madeleine också kan relatera till. Det var hennes farmor som fick henne att uppskatta naturen och allt runt omkring den. “Skulle jag råka bryta av en gren i skogen skulle farmor säga, vad har den där lilla grenen gjort dig”, säger Madeleine och minns. Helgerna spenderades ofta i fjällstugan i Gevsjön, där de plockade svamp och bär, fiskade, badade och åkte skidor. Stormköket var många gånger med i ryggsäcken.
“Det känns kul att jobba för ett företag som gör och står för bra saker”
Återigen var det till stor del relationen till naturen som gjorde att även Madeleine sökte sig till Trangia. Sista terminen på Umeå Universitet valde hon att göra sin praktik inom strategisk kommunikation på Trangia och blev fast anställd som kommunikatör i höstas. “Det känns kul att jobba på ett jämtländskt företag som gör och står för bra saker”, säger hon.
Turen på långfärdsskridskor var både kall och blåsig, så vi tog skydd från vinden i den lilla grillkåtan i Kungsgårdsviken. Snön trängde sig in mellan springorna i väggarna så vantarna fick vi behålla på. Raggmunksmeten fanns redan förberedd på termos, så det var bara att tända köken och börja steka. Jonas och Madeleine hade med sig Triangel köket för att kunna steka och hålla baconet varmt samtidigt som de stekte raggmunk. Lingonsylten hade Jonas med sig hemifrån, kokad på fjolårets lingon.
Raggmunk är en av svenskarnas absoluta favoriträtt, en ljuvlig smakkombination av sött, salt och syrligt. Går att servera med en rad olika tillbehör, men bacon och lingonsylt är mest vanligt. Varm och mättande husmanskost som smakar gudomligt, särskilt efter en långfärdstur i motvind!
Raggmunk à la Jonas och Madeleine
Portioner: 2
Förberedelser: 10 min
Tillagning: 20 min
INGREDIENSER
400g riven potatis
1 dl mjöl
2dl mjölk
1 ägg
1/4 tsk salt
200g bacon
Smör till stekning
Lingonsylt
SÅ HÄR GÖR DU
Förbered hemma:
1) Vispa mjöl, ägg, mjölk och salt till en jämn smet.
2) Riv potatisen grovt och blanda ner i smeten.
Utomhus:
1) Bryn lite smör i stekpannan.
2) Klicka och bred ut smeten i stekpannan, ca ½ dl smet per raggmunk.
3) Stek raggmunkarna några minuter på varje sida tills de blir gyllenbruna.
4) Stek bacon i torr stekpanna till det blir krispigt.
5) Servera raggmunken varm med krispig bacon och lingonsylt.
Njut av raggmunken och dela gärna din #trangia_moment med oss!