Trangiakök räddar ödlor i snöstorm

Skrivet av Trangia

Jormas ödlor

Söndagen den 14:e Februari 2021 vaknar Jorma aningen förvånad till snöstorm och minusgrader i den vanligtvis subtropiska Amerikanska delstaten Texas.

Jormas lägenhet ligger i Dallas och var ett av nästan 500,000 hem och företag som var utan el och vatten i flera dagar efter stormen. Det blev en extra utmaning för Jorma då han delar sin hem med två kameleonter och en chaoansk horngroda.

Temperaturer på -20 kan vara svårt att hantera i bästa fall, men ännu svårare om du delar lägenhet med två kameleonter och en chaoansk horngroda. Dagen efter snöstormen Uri drog in över Texas i februari 2021, vaknade Jorma till sin förvåning i en iskall lägenhet. Strömmen hade gått under natten och det fick Jorma att studsa ur sin säng för att kolla till sina reptiler. Han hittade dem nära på livlösa och på väg att frysa ihjäl, så Jorma fick bråttom att tänka ut en nödlösning för att värma upp sina kallblodiga vänner.

“De va livlösa och höll på att frysa ihjäl

Jorma kommer ursprungligen från Finland och har vuxit upp i en riktig friluftsfamilj, så det tog inte lång tid för honom att komma och tänka på sitt gamla trangia kök som en potentiell värmekälla. Han började med att värma en kastrull vatten som han sedan dränkte ett par t-shirts i. Tröjorna lade han i plastpåsar och sedan ner i ödlornas burar under en handduk. Burarna ställde han runt Trangiaköket medan han började laga stekt potatis och bacon till frukost.

När reptilerna började vakna till liv, beslutade sig Jorma för att förflytta dem till sin väns hus som fortfarande hade ström, eftersom han inte visste hur länge strömavbrottet skulle vara. Det visade sig att det skulle ta tre dagar innan strömmen kom tillbaka. Han var aldrig utan vattnet tack vare att han lät kranarna droppa så inte rören skulle spricka.

Kameleonterna och grodan överlevde tack vare Jormas snabba agerande och de är nu hemma igen. Inför nästa gång säger Jorma att han skall vara med förberedd och ha minst 3 dagars värt av bränsle till sitt Trangiakök. Han är också en erfaren Trangia användare och vet att köket helst inte skall användas inomhus, men detta var en krissituation och han var försiktig och använde fuktiga handdukar runt köket för att undvika brand.

“Jag placerade reptilerna runt Trangiaköket medan jag lagade stekt potatis och bacon till frukost”

Tack Jorma för att du delar din story!

Varukorg