vår historia

Från praktiska hushållskärl…

John E Jonsson var inte mycket för jordbruk. Istället för att följa i faderns spår väcktes hans intresse för teknik och design redan i tidig ålder.

…till friluftskök som älskas världen över


1925 grundade han med sin svärfar det företag som så småningom som skulle bli ledande på friluftskök i Sverige. I början handlade det om hushållskärl som köptes av bland annat bönder och arbetare. Men reformen av svensk arbetslagstiftning med fler semesterdagar skulle öka efterfrågan på campingutrustning. Och uppfinningsrik som vår grundare var, tog det inte lång tid innan han började fundera på matlagningsutrustning för friluftsliv.  John E Jonsson tog hjälp av sönerna Olle och Erik, som delade hans nyfikenhet och som dessutom tillbringade mycket av sin fritid ute i fjällvärlden.

1951 lanserades den första prototypen av Trangiaköket, ett komplett matlagningssystem med brännare, kittel och vindskydd. Bränslet var flytande eftersom det var effektivt och enkelt att hantera. Och resten är ett kapitel friluftshistoria. Trangia har blivit ett av friluftsvärldens starkaste varumärken, både i Sverige och internationellt. Generationer av scouter, fjällvandrare och friluftsmänniskor har lagat sina måltider på kök tillverkade i Trångsviken. I Sverige har Trangiaköket blivit synonymt med matlagning i det fria!

Med uppfinningsförmåga kan man komma långt. Det upptäckte John E. Jonsson, och det är i hans anda vi fortsätter att utveckla Trangia

Varukorg

Bli medlem i vår kundklubb Trangia+

  • Försläpp av nya produkter
  • Unika erbjudanden. Just nu: Tillgång till vår 2:a sortering & outlet!
  • Inspirerande nyhetsbrev med tips, produkter och kunskap

(eller gå till Trangia+ i menyn)