Tillbaka där allt började

Skrivet av Trangia

Där allt började

Sommaren 2020 blev lokalen där Trangia en gång startade tillgänglig, och med det väcktes idéen om att öppna ett museum och en fabriksbutik. Efter lite renovering flyttade Trangia tillbaka in denna byggnad där allt en gång startade år 1925.

Många timmar gick åt till att sortera alla bilder och dokument i en tidslinje för att få en klarare bild av historien bakom Trangia. Så här började det..

Trangia grundades i Trångsviken 1925 av John E. Jonsson och hans svärfar Fritiof Svensson. John växte upp på en gård, men var aldrig intresserad av att gå i sin fars fotspår. Han var redan som liten mer nyfiken på teknik och design. Den kombinerade expertisen av dessa två män; John, den tekniskt lagda entreprenören och Fritiof, den ambitiösa affärsmannen, ledde till tidig framgång. I början tillverkade företaget vanliga hushållsartiklar i aluminum, men de upptäckte snart att det fanns en stor efterfrågan på lätta och tåliga campingkök.

“Det började med vanliga hushållsartiklar i aluminum

Den snabbt växande scoutrörelsen under sent 1920-tal och introduktionen av industrisemestern 1938 ledde till ett ökat intresse för friluftsliv i Sverige. Trangia började producera en mängd olika campingkök. Grundfilosofin var att alla individuella delar skulle få plats i en kastrull. Den principen lade grunden till designen av Trangias första spritkök, Trangia Nr. 25, som introducerades 1951. Två kastruller, en stekpanna, en tång och en spritbrännare fick plats inuti ett övre och ett undre vindskydd. En kompakt lösning för matlagning utomhus.

Om vi snabbspolar fram tiden tills idag, så kan du vandra dig igenom historien i Trangias egna museum, i samma fotspår som vår grundare en gång gick i. Vissa dagar kan vi känna av hans närvaro, speciellt på kvällen efter stängning när man är ensam i lokalen.

Varukorg