Luqas är årets stormkock 2021

Skrivet av Trangia
Luqaz är årets stormkock

Årets stormkock

Varje år utses Årets Stormkock på Tärnabys fjällhotell. En tävling som pågått varje år sedan 2003, där kockar från hela Sverige lagar sin tävlingsrätt på stormkök oavsett väder.

Ibland är det -30C, just denna dag var det ovanligt nog plusgrader och regn, en annorlunda utmaning än väntat.

Tävlingen arrangeras av Tärnaby Fjällhotell tillsammans med matgrossisten Menigo och Trangia. De tävlande kockarna får se de förvalda råvarorna en stund före tävlingen, sedan har de en halvtimme på sig att planera en meny innan matlagningen drar igång. Huvudråvaran är renkött och jury ordförande i år är vinnaren av Årets Kock 2020, Ludwig Tjörnemo. Flera av jurymedlemmarna säger att nivån har stigit konstant sedan den där första tävlingen, det som presenteras idag går inte att jämföra med de första rätterna som serverades 2003.

“Det är inte alltid själva kockkunskaperna som är avgörande, utan hur man hanterar kyla och matlagning i kyla”

Årets Stormkock 2021

Det är en tävling som borde sändas i tv på bästa sändningstid, men det är också ganska härligt att den inte gör det. Flera kockar är här och tävlar för första gången, vinnaren Luqaz Ottoson är en av dem och representerar Restaurang Rot på Gotland. Han var beredd på -20 men regn och plusgrader blev en annorlunda utmaning än väntat.

“Det är svårt att hålla maten varm när det regnar kallt på råvarorna”

Juryn tittar på smak och utseende, det ska vara gott med rena smaker – där huvudråvaran står i centrum. Det ska vara något man kan laga under en fjällutflykt, men med så fina råvaror är förväntningarna höga, säger Viktor Larsson, Kökschef på Tärnaby Fjällhotell. Hållbarhet är något som numera är väldigt viktigt. Hur väl råvarorna används och hur mycket svin det blir kan vara avgörande. Luqaz vinnande receptet bestod av halstrad renrostbiff med stuvad blomkål och spräckt viltfond och västerbottensost.

Luqaz är årets stormkock

Årets stormkock

Årets stormkock 2022 kommer att hållas i Mars / April. Mer information hittar du på Tärnaby Fjällhotells hemsida.

Stort tack till Tärnaby Fjällhotell för ert arrangemang!

Varukorg