Ante och Olivia

Skrivet av Malin Bergman

Ante and Olivia

Det var en krispig septembermorgon, marken täckt av frost och träden fullständigt sprudlade av glädje i alla höstens färger. Jakthunden Maja kände doften av älg på flera kilometers avstånd och var ivrig att bli fri kopplet och springa fritt. 

Ante guidade oss genom snår och över bäckar, upp till sin favoritutkiksplats på jaktmarken. Här har han varit många gånger, det märktes. Det frusna gräset knastrade under kängorna medan vi vandrade upp mot solen som precis nått trädtopparna. Väl framme vid utsiktsplatån möttes vi av lugnet, stillheten och den värmande morgonsolen. Alla vardagsbekymmer tycktes smälta bort lika snabbt som morgonfrosten. Ante hängde av sig sin ryggsäck och började förbereda frukost åt sig själv och jaktkollegan Olivia. Det puttrade och fräste av älgköttet i pannan och doftade ljuvligt med jägarmix kryddan. Köttet serverades på vetetortillas med sallad, lök, tomat, paprika, ost, aioli och stark sås. En lyxigare jägarfrukost, och en kopp kokkaffe på det. 

Ante and Olivia
Ante and Olivia

En stark passion för friluftsliv är väletablerad i vår kultur, allra särskilt i Jämtland, en plats de flesta svenskar förknippar med fjäll och utomhusaktiviteter. Regionen är glesbefolkad på grund av det subarktiska klimatet, karga bergspass och djupa skogar. På den här platsen har människor i över 8000 år förlitat sig på jakt för att överleva, en tradition som har gått i arv i generationer och som fortfarande praktiseras i stor utsträckning idag.

På Trangia, liksom många andra arbetsplatser i norra Sverige, planerar man in en del av sin årliga ledighet under jaktsäsongen. Ante och Olivia är två av många jägare på Trangia, som tillbringar en vecka eller två varje år i skogen med sitt jaktlag. Stunder de förknippar med fullständig sinnesnärvaro och välmående. Att vara ett med naturen, blottad inför naturens krafter, gör en mer ödmjuk. Man blir påmind om att ta bättre hand om den.

“När man är blottad inför naturens krafter blir man mer ödmjuk”

Artkunskap och viltvård utgör en stor del av utbildningen man går igenom för att ta jaktlicens i Sverige. Det är en jägares ansvar att hjälpa till att skydda den biologiska mångfalden i skogen och se till att antalet djur håller sig på en hälsosam nivå. Länet förlitar sig på information från jägarsamhället för att fastställa jaktkvoten varje år.

Jägare är på många sätt förvaltare av skogarna på samma ömsesidiga sätt som vår ursprungsbefolkning alltid har varit. Det är jägarna man ringer när det finns behov att eftersöka sjuka eller skadade djur, men de utfordrar också under hårda vintrar, lägger ut saltstenar och planterar vilda fält för att stärka stammen. Våra mänskliga aktiviteter har stört naturen på så många nivåer att vi nu behöver vara mer involverade i förvaltningen för att bevara skogen och stammen. Den sociala aspekten av jakten är den största och viktigaste, sen kommer ansvaret och sist köttet – som man i stort sett lever på hela året. I naturen handlar allt om att ge och ta, och köttet är en väldigt liten del, de flesta djur skjuts inte. Men det känns helt rätt att veta varifrån ens mat kommer, och att ha jagat djuret själv, säger Ante.

Ante and Olivia

På Trangia arbetar Ante i produktion och är en av ytterst få medarbetare som kan byta verktyg i pressarna och förbereda för nästa produkt som ska tillverkas. Han är en person som kan fixa allt och som alltid ställer upp. Som deltidsbrandman har han också tagit på sig brandskyddsansvaret. Det är vännerna på jobbet som får en att vilja stiga upp på morgonen, säger han. Olivia håller med, men värdesätter också stabiliteten Trangia erbjuder, särskilt efter att ha varit säsongsarbetare i Åre i många år. Olivia arbetar också inom produktion, men framför allt med tillverkning av kaffepannor och spritbrännare. Hon är en person som ser och inkluderar alla. Ante och Olivia är bara två av alla oumbärliga medarbetare på Trangia som varje dag skapar möjligheter för fler människor att komma ut i naturen.

“Vännerna på jobbet är det som får en att vilja stiga upp på morgonen”

Ante
Olivia

Ante och Olivas älgwraps

Portioner: 2
Förberedelser: 10 min
Tillagning: 10 min

INGREDIENSER 

500 g viltkött (älg)
2 msk jägarmix krydda  
4 vetetortillas
Isbergssallad
1 tomat
1 lök
1/2 paprika
Smör till stekning
Riven ost, aioli and starksås till topping

SÅ HÄR GÖR DU

Förbered hemma:

1) Tärna köttet och lägg i en vattentät burk.
2) Skölj och skär upp isbergssallad, tomat, lök och paprika.
3) Riv osten och lägg i en mindre påse eller burk.

Utomhus:

1) Fräs köttet i en varm panna med lite smör.
2) Krydda det genomstekta köttet med jägarmix. 
3) Lägg köttet på vetetortillas och toppa med isbergssallad, tomat, lök, paprika, ost, aioli och valfri stark sås.

Njut av älgwrappen och dela gärna din #trangia_moment med oss!

Varukorg