MF
multi

Multifuelbrännare Artno 750001


Multifuelbrännaren 750001 X2 är ett snabbt alternativ och särskilt lämplig för extrema väderförhållanden såsom mycket låga temperaturer. Mest lämpad för erfarna användare i krävande klimat och miljö. En något mer komplicerad apparat att använda än våra andra brännare då förvärmning och regelbunden underhåll krävs. Multifuelbrännaren finns som ett tillbehör.

Vilket bränsle ska man använda?


Multifuelbrännare X2 är ett så kallat flerbränslekök och användas med gas eller flytande oljebaserade bränslen. Vår rekommendation är i första hand att du använder gas – eller högkvalitativ flytande bränslen.

Gas- munstycke 0.32mm

Multifuel X2 passar gasbehållare med Propan/ Butan/ Isobutan-blandning, ventilen är internationell standard: EN417 gängad ventil (7/16 NS Lindal Valve). Dessa behållare finns i de flesta länder runt om i världen. Det finns gasbehållare av olika märken tillgängliga på marknaden, normalt i storleken 100g, 230g eller 450g. För låga temperaturer kan vi rekommendera Primus Winter Gas som gör att gasbrännaren fungerar effektivt ner till -22 °C. Kvaliteten på behållaren och innehållet kan variera. Kända märken av högkvalitativa gasbehållare är till exempel: Primus, MSR, Optimus & Jet boil.  I Sverige hittas gasbränsle på t.ex: Sportbutiker, Bensinstationer, Matbutiker, Bygghandeln, Jula, Biltema, ÖoB, Clas Ohlson och många fler.

Flytande bränsle- munstycke 0.32mm

Du bör i första hand använda högkvalitativa flytande oljebaserade bränslen såsom kemisk ren bensin (Alkylatbensin, miljöbensin). Andra lämpliga bränslen är t.ex Primus Powerfuel och Coleman fuel. Dessa bränslen har högsta möjliga energiinnehåll, förbränns väldigt rent och kräver minst rengöring och underhåll. Namn på denna typ av bränsle i olika länder hittas i vår bränslelista. (Länkar i slutet på sidan)

Exempel på bränsle och ventil:

Coleman fuel

Primus Power fuel

Gas från Primus

Ventil på Multifuelbrännare X2: EN417 gängad ventil (7/16 NS Lindal Valve)

Fotogen och diesel bör endast användas i absoluta nödfall och kräver mycket rengöring. Kvalitén på dessa typer av bränslen varierar över hela världen, därför kan man kan ej förutse hur brännaren presterar. Till fotogen & diesel använder man munstycke 0.28 mm. Vanlig 95 oktan bensin bör inte användas alls.

Bränsleförbrukning


Kör man på gas så förbrukas ca 116g/h på full effekt. Man kokar 1 l vatten på ca 4 min.
Använder man flytande bränsle som kemisk ren bensin så förbrukas ca 2dl/h på full effekt. Man kokar 1 l vatten på ca 4.5 min (Man behöver normalt aldrig köra brännaren på full effekt, utan detta är endast ett räkneexempel och varierar beroende på väder och bränslekvalitet)

Hur mycket bränsle behövs?
Det kan vara svårt att beräkna hur mycket bränsle som kommer att behövas på turen. Utifrån informationen ovan så tänk även på:

• Hur många personer är det?
• Hur många måltider ska tillagas?
• Vad ska det lagas för mat…frystorkat eller lagad mat?
• Vädret spelar roll, vad är det för temperatur och vind?

Tips!

 • Ta för vana att väga din behållare och anteckna det. Då ser du hur mycket gas som förbrukats och hur mycket det är kvar i behållaren. Detsamma gäller det flytande bränslet.
 • Placera köket så vindskyddat som möjligt för att spara på bränsle
 • Provlaga något hemma före du går ut, så får du en uppfattning av hur mycket bränsle det går åt

Hur mycket gas finns det i en gasbehållare?

Gasens vikt (g)Behållarens vikt (g)Totalvikt (g)
100100200
230160390
450195645

Hur använder man multifuelbrännaren?


Då Multifuelbrännaren är en något mer komplicerad apparat att använda hänvisar vi till bruksanvisningen för korrekt och detaljerad information. (Länkar hittas i slutet på sidan)

Ska du ut på en längre tur? Testa och öva med din utrustning före turen för att undvika obehagliga överraskningar. Är allt helt? Finns det bränsle dit du ska? Behöver du ha med dig reservdelar? Vi erbjuder ett service kit (art no 750100) för vår Multifuelbrännare. Den innehåller de viktigaste reservdelarna som kan slitas ut och behöva bytas. Om du ger dig ut på en längre vandring eller expedition, rekommenderar vi starkt att du alltid har med dig verktyg och ett service kit för ditt kök. För problemfri användning av brännaren läs de medföljande instruktionerna. Där hittar du även råd om rengöring och skötsel. Tänk på att du bör redan från början regelbundet öppna din brännare för underhåll. Detta förhindra att delarna fastnar och håller munstycke och bränsleledningen rena och öppna.

Mulifuelbrännaren kan användas i:
• Alla Trangiakök 25 Large + 27 Small

För & nackdelar


 • Internationell standard för anslutning
 • Lämplig vid låga temperaturer
 • Flerbränslekök
 • Snabb koktid
 • Kräver rengöring och underhåll
 • Högre ljud än andra brännare
 • Svår att finjustera
 • Fossilt bränsle

Multifuelbrännaren är perfekt vintertid

FAQ Trangia Multifuelbrännare X2

Kan jag använda sprit i Trangias multifuelbrännare?

Nej, man kan inte elda med spritbaserade bränsle i denna brännare. Det skulle kräva för höga temperaturer att förbränna sprit och det funkar ej i denna apparat. Dock kan man använda sprit till att förvärma brännaren.

Hur kan jag anpassa mitt gamla Trangiakök som saknar hål till multifuelbrännaren?

Klipp ut ett större hål bland de små hålen på sidan av det undre vindskyddet som är fyra hål brett och fyra hål högt.

Det pyser/läcker ut gas när jag ansluter brännaren till gasbehållaren, varför?

Det är normalt. Det kan förekomma skillnader i hur snabbt gasbehållarens ventil öppnar vid anslutning. För att minimera läckage,  håll gasbehållaren i upprätt läge när den ansluts och skruva de sista varven snabbt.

Min multifuelbrännare brinner dåligt, vad ska jag göra?

Multifuelbrännaren behöver regelbunden rengöring. I bruksanvisningen kan du läsa mer om hur man tar hand om den samt hitta utökad info.

Vad tänder man multifuelbrännaren med?

Du kan använda Tändstickor, tändare eller ett tändstål

Hur återvinner jag en tom gasbehållare?

Tomma gasbehållare lämnas in på en bemannad återvinningscentral. Där tas de om hand om och materialet återvinns. Fråga din kommun var dessa återvinningscentraler finns. Butiken som sålt gasen tar oftast också emot de tomma behållarna och ser till att de återvinns på ett säkert sätt. På grund av explosionsrisken får de aldrig slängas i metallåtervinningen.

Kan jag använda mitt Trangiakök inomhus?

Ja, det kan du men tänk på att ett campingkök är gjort för utomhusbruk. Vill man ändå använda det inomhus så tänk på: god ventilation, brandsäkert underlag, fritt ovanför och alltid under uppsikt. Vi rekommenderar att välja vår sprit eller gasbrännare för användning inomhus.

Specifikationer


ArtikelnrBF750001
Vikt (g)525
Koktid (1 l)ca 4-5 min
VentilEN417 gängad ventil
Munstycke0.28 mm fotogen/diesel, 0.32 mm gas/bensin
BränsleGas/Oljebaserade flytande bränsle
Effekt (w) 1600w/5800 btu (gas) 1500w/5200 btu (kemiskt ren bensin)
CertifikatCE certifikat
TillverkningslandEU

Varukorg