guide – Använda & sköta

Använda & sköta

Enkel och säker matlagning utomhus. Så här använder du och tar hand om ditt Trangiakök så det räcker en livstid…eller tre.

Snabbguide

– så här använder du Trangiaköket


1.

STÄLL DET UNDRE vindskyddet på plan mark, utan närhet till brännbart material och så vindskyddat som möjligt. Vänd hålen i vindskyddet mot vinden.

2.

FYLL SPRITBRÄNNAREN med bränsle, maximalt 2/3 av dess höjd (ca 100 ml). Placera brännaren i det nedre vindskyddet.

3.

SÄTT DET ÖVRE vindskyddet på det undre, och vrid för att de ska sitta ihop.


4.

FÄLL NER HAKARNA för att använda en kastrull eller kaffepanna och fäll upp dem för att använda stekpannan.

5.

TÄND BRÄNSLET i brännaren och placera kastrullen med mat/vatten i köket.

6.

ANVÄND STEKPANNAN som lock i rättvänt läge för snabbare och bränsleeffektivare matlagning.


7.

REGLERA LÅGAN genom att placera sparringen med öppet lock på brännaren och reglera lågan med det bruna locket.

8.

FÖR ATT SLÄCKA lågan, stäng locket på sparringen helt.

Att tänka på!

Om bränslet tar slut – vänta tills brännaren är kall innan du fyller på igen. Lämna aldrig det tända köket utan uppsikt. Om vinden ändrar riktning: vrid köket försiktigt så att hålen vänds mot vinden.

instruktionsvideo – använd ditt trangiakök

Vill du hellre se video hur man använder köket?
Titta här! Har du inget kök än så finns det ca 60 olika varianter i vår webshop.

Om spritbrännaren

– viktigt att tänka på


  • Använd Trangias bränsleflaska med säkerhetskork för säker påfyllnad.
  • Fyll brännaren med max 2/3 sprit. Det är ca 100 ml.
  • Töm brännaren när du har lagat klart maten. Häll tillbaka i flaskan eller låt det brinna ut. Förvara inte bränsle i din brännare under en längre tid.
  • Använd enbart alkoholbaserat bränsle – aldrig bensin eller andra oljebaserade bränslen.
  • Fyll aldrig på sprit i brännaren förrän den är fullständigt släckt och har svalnat av så pass att du kan hålla den i handen.
  • Var absolut 100% säker på att brännaren inte brinner eller fortfarande är varm om du häller tillbaka bränsle i flaskan.

Bränsleflaska med säkerhetskork – för enkel och säker påfyllning

För säker påfyllning av spritbrännaren. Säkerhetskorkens unika konstruktion gör att kan man hälla vätskan utan att ta av korken. Korken har ett avluftningsrör och ett hällrör som gör att vätskan rinner utan att klunka eller spilla.

Om gasbrännaren

– ett alternativ till spritbrännaren


  • Gasbrännaren används i köket precis som spritbrännaren. Är enkel att använda, effektiv och sotar ej.
  • Gasbehållare finns att köpa i 3 olika storlekar och hittas i sportbutiker, bensinstationer och mataffärer. Anslutningen är internationell standard, exempel på märken är: Primus, MSR, Optimus & Jet boil.
  • Vid anslutning så kan det pysa till och sippra ut lite gas, det är helt normalt. Fortsätt skruva på ventilen med normal handkraft.
  • När du tänder, vrid på lite försiktigt först, tänd och öka sedan flödet sakta. Gasbehållaren ska vara i upprätt läge.
  • En gasbrännare kräver lite mer skötsel än spritbrännnaren. Du bör redan från början regelbundet göra underhåll på din brännare. Läs den bifogade bruksanvisningen hur man går tillväga

Underhåll & skötsel

– för problemfri användning


  • Diska kokkärl och övriga delar med handdiskmedel och borste/mjuk svamp.
  • Om du behöver extra diskkraft: använd Tvålull eller Scotch-Brite (utom i nonstick-kärl).
  • Diska aldrig i diskmaskin, kemikalierna i diskmaskinsmedlet förstör aluminiumets yta.
  • Förvara inte mat i kokkärlen utan rengör dem på en gång. Var noga med att torka torrt efter rengöring innan du packar ihop köket. Fukt och matrester kan orsaka korrosion, missfärgning och hål i aluminiumet.
  • Rengör även utsidan av dina kärl. Om du använder gas finns det nästan inget behov av detta, bensin eller alkoholbaserat bränsle är mer benägna att lämna sotrester. Detta är dock lätt att rengöra. Användning över öppen eld sotar mycket och innebär ännu mer rengöring.
Vi rekommenderar handdisk. Men skulle du ändå råka diska dina Trangiakärl i diskmaskin så går de trots allt bra att använda. De blir sträva och lite tråkiga på ytan men det ger med sig med tiden!

Packa & förvara


  • Se till att spritbrännaren är helt tömd på bränsle för att undvika läckage.
  • Gör rent och torka alla delar innan du packar ihop köket.
  • Förvara brännaren i den medföljande gula plastpåsen för att undvika korrosion.
  • Skydda nonstick-kärl med medföljande plastskydd eller vår multidisc.
  • Förvara gärna köket i ett Trangiafodral, så sotar du inte ner din packning.
  • Bränsleflaskan transporteras bäst stående, till exempel i en sidoficka på en ryggsäck.
  • Placera packremmens spänne på sidan av köket. Ligger den uppe på stekpannan kan den orsakar bucklor.

instruktionsvideo – packa ihop ditt kök

Allmänna råd


  • Använd bara plast- eller träredskap i kärlen av nonstick.
  • Ställ inte ett tomt kärl på köket så att det kokar torrt. Utan mat eller vätska i kan det smälta.
  • Detaljer av värmetålig plast, t.ex. handtaget på kaffepannan, kan smälta vid för hög värme eller vid direktkontakt med eld.

Använda förvärmaren


I låga temperaturer kan du behöva förvärma spritbrännaren för optimal effektivitet. Förvärmaren värmer brännaren med dess bränsle och får den att snabbt blomma ut i full effekt. Perfekt att använda redan från utetemperaturer på +5 grader.

  • HÄLL NÅGRA DROPPAR bränsle på den absorberande dynan i förvärmaren.
  • FÄST DEN UNDER brännaren. Det finns ett spår på brännaren som förvärmaren ska “klicka” i. Prova om du kan vrida runt förvärmaren – då har du fått den på rätt plats.
  • FYLL BRÄNNARE med bränsle.
  • TÄND BRÄNSLET i förvärmaren och placera den tillsammans med brännaren i nedre delen av vindskyddet. Man får vara lite snabb!
  • TÄND BRÄNNARE och börja laga mat som vanligt.
  • BRÄNSLET I förvärmaren kommer att brinna ut efter cirka två minuter.
  • LÅGAN KAN BRINNA högre än vanligt strax innan förvärmaren brinner ut; håll ett extra vakande öga på köket under denna tid.

instruktionsvideo – så här använder du förvärmaren

Se här hur Vintertillsatsen med förvärmaren fungerar! Trangia Förvärmare finns som komplett Vintertillsats eller enbart Förvärmaren. Ta en titt i shoppen!

Använda Trangiakök inomhus?


  • Campingkök är designade för att användas utomhus. Ibland kanske man ändå måste använda det inomhus vid t.ex strömavbrott. Läs bruksanvisningen noga så att du vet hur man använder kök och bränsle på rätt sätt. Tänk även på att följa lokala bestämmelser,lagar och förordningar som kan gälla i ditt land.
  • Se till att utrymmet du befinner dig i har god luftcirkulation. Undvik små utrymmen med dålig ventilation. I en lägenhet räcker det med att ha ett fönster på glänt.
  • Placera köket på en brandsäker yta, till exempel en bakplåt.
  • Se till att det finns fritt utrymme ovanför och runt köket så att inget kan fatta eld.
  • Lämna aldrig ett tänt kök obevakat!

Varukorg

Bli medlem i vår kundklubb Trangia+

  • Försläpp av nya produkter
  • Unika erbjudanden. Just nu: Tillgång till vår 2:a sortering & outlet!
  • Inspirerande nyhetsbrev med tips, produkter och kunskap

(eller gå till Trangia+ i menyn)