SB
SPRIT

Spritbrännare Artno 602500


Brännaren är hjärtat i våra kök och spritbrännaren har varit med sedan första Trangiaköket kom på 50-talet. Små detaljer har ändrats med åren, men storleken är densamma. Så har du en brännare från förr så passar den än idag. Brännaren är lätt att använda tack vare sin enkla konstruktionen, har inga delar som kan gå sönder och är helt underhållsfri. Och visste du att en brännaren bara blir bättre med åren? Inuti brännaren finns en veke i bomull, en ny brännare kan behövas “brännas in” några gånger före den får full effekt. Sen håller den i många år!

Vilket bränsle ska man använda?


Spritbrännaren är endast avsedd för alkoholbaserade bränslen (t.ex. metylerad sprit, T-sprit ). Alternativa säkra bränslen är andra alkoholbaserade bränslen på metanol eller etanol, t.ex. kirurgisk sprit eller träsprit.
Minst 70%-ig alkoholhalt fungerar. Etanol ger den bästa effekten och du kan hitta den så ren som 96%. Etanol sotar dock mer än metanol. Metanol sotar mindre men avger mycket giftiga ångor, så var aktsam.

Namnen på lämpligt spritbränsle varierar över hela världen. I Sverige rekommenderar vi i första hand att använda T-Tenol av märket Kemetyl. I Sverige hittas bränsle på t.ex: Sportbutiker, Bensinstationer, Matbutiker, Bygghandeln, Jula, Biltema, ÖoB, Clas Ohlson och många fler. Se även vår bränslelista där du kan söka på önskat land. (Länkar i slutet på sidan)

Exempel på lämpliga bränsle i olika länder:

Sverige – T-Tenol från Kemetyl

Norge – Rodsprit Blåtind

Finland – Marinol 100

Danmark – Denatureret husholdningssprit 93%

England – La Hacienda Bio Ethanol

England – FireDragon Ethanol

Irland- Bartoline Methylated spirit

USA – Heet

USA – Denaturerd Alcohol

Canada – Methyl hydrate

Kanada – Methyl hydrate

Australien- Methylated spirits

Kina – 93% Alcohol disinfectant

Taiwan – Industrial liquid alcohol

Oljebaserade bränslen ska INTE användas i denna brännare. Använd aldrig bensin eller andra petroleumbaserade bränslen eftersom det kan leda till allvarliga skador samt skada veken inuti brännaren.
Exempel på oljebaserade bränslen är: Bensin, diesel, fotogen & lampolja.

Bränsleförbrukning


Spritbrännaren fylls till max. 2/3 av brännaren, vilket är ca 100 ml. Bränslet sjunker undan och sugs upp av veken när man fyller på. En fyllning på 100 ml brinner i ca. 25 min. 1 L vatten vatten kokas upp på ca 10 min (varierar beroende på klimat och bränslekvalitet).

Hur mycket bränsle behövs?
Det kan vara svårt att beräkna hur mycket bränsle som kommer att behövas på turen. Utifrån informationen ovan så tänk även på:

• Hur många personer är det?
• Hur många måltider ska tillagas?
• Vad ska det lagas för mat…frystorkat eller lagad mat?
• Vädret spelar roll, vad är det för temperatur och vind?

Tips!

 • Placera köket så vindskyddat som möjligt för att spara på bränslet
 • Provlaga något hemma före du går ut, så får du en uppfattning av hur mycket bränsle det går åt
 • Är det kallt ute så är det bra att hålla bränslet och brännaren varm, t.ex. genom att förvara bränsleflaska och brännaren nära kroppen i innerfickan.

Använd Trangias bränsleflaska med säkerhetskork för säker påfyllnad. Korkens unika konstruktion gör att kan man hälla vätskan utan att ta av korken. Häll aldrig direkt från en dunk.

Hur använder man spritbrännaren?


Ta av lock och sparring, fyll brännaren med spritbränsle, max 2/3 av dess höjd (ca 100 ml). Placera brännaren i det nedre vindskyddet på ditt Trangiakök – eller något av de andra köken som brännaren kan användas i – och tänd. Det tar någon minut innan brännaren når full effekt.

Hur använder man sparringen?
Mestadels använder man brännaren utan sparring, vill man sjuda eller varmhålla så behöver man reglera lågan. Placera sparringen med öppet lock på brännaren. För att släcka lågan, stäng ihop det bruna locket helt och lägg på. Använd de redskap du har tillhands för att lägga dit/ta bort sparringen, som t.ex tången eller en gaffel. Läs även vår guide Använda & sköta. (Länkar i slutet på sidan)

Spritbrännaren fungerar i alla väderförhållanden. Dock vid lite kallare klimat, från ca +5C, kan man med fördel använda vår vintertillsats med förvärmaren som snabbar upp starttiden och höjer effekten, (art.nr 500021).

Spritbrännaren kan användas i:
• Alla Trangiakök 25 Large + 27 Small
• Trangia Triangel (Art.no 400333)
• Häll (Art.no 100230)
• Mini Trangia (Art.no 100285)

Kan man använda ett Trangiakök inomhus?


 • Campingkök är designade för att användas utomhus. Ibland kanske man ändå måste använda det inomhus vid t.ex strömavbrott. Läs bruksanvisningen noga så att du vet hur man använder kök och bränsle på rätt sätt. Tänk även på att följa lokala bestämmelser,lagar och förordningar som kan gälla i ditt land.
 • Se till att utrymmet du befinner dig i har god luftcirkulation. Undvik små utrymmen med dålig ventilation. I en lägenhet räcker det med att ha ett fönster på glänt.
 • Placera köket på en brandsäker yta, till exempel en bakplåt.
 • Se till att det finns fritt utrymme ovanför och runt köket så att inget kan fatta eld.
 • Lämna aldrig ett tänt kök obevakat!

För & nackdelar


 • Ingen rengöring eller underhåll
 •  Inga delar som kan gå sönder
 • Tyst! Lätt att använda
 • Klimatsmart
 • Bör svalna före påfyllning, aktas för spill
 • Bränslet kan sota beroende kvalitet
 • Svårt med effekt i kallgrader
 • Något längre koktid

FAQ Trangia spritbrännare

Vad tänder man spritbrännaren med?

Du kan använda tändstickor, tändare eller ett tänd stål. Ett tips är att använda en pinne som man doppar i bränslet (som man fyllt på i brännaren) tänder på pinnen och för tillbaka den till brännaren.

Kan jag använda både spritbrännare och gasbrännare i mitt Trangiakök?

Javisst! Har du köpt ett kök med t.ex en spritbrännare så kan du köpa till en extra gasbrännare och byta emellan.

Hur gör jag rent en spritbrännare?

Normalt är brännaren underhållsfri. Har du fått mat el dyl på brännaren kan man skölja/torka av den med vatten. Svinto kan användas för att polera utvändigt. Låt den torka ordentligt innan användning. O-ringen i locket kan behöva bytas ut med åren

Kan jag spara bränslet i spritbrännaren till en annan gång?

Bränsle går bra att förvara i brännaren till exempelvis nästa dags matlagning. Annars är det bättre att hälla tillbaka det i flaskan, men allra bäst är det att bränna ur det sista bränslet. Förvara inte bränsle i brännaren och packa ner den. Den kan läcka! Eftersom bränsle innehåller vatten riskerar du korrosion om du lämnar bränsle i brännaren på lång sikt.

Hur fyller jag på spritbrännaren?

Fyll brännaren med max 2/3 sprit. Det är ca 100 ml. Använd Trangias bränsleflaska med säkerhetskork för säker påfyllnad. Fyll aldrig på sprit i brännaren förrän den är fullständigt släckt och har svalnat av så pass att du kan hålla den i handen.

Varför sotar min spritbrännare?

Kvalitén på spritbränsle av de olika märkena varierar och en del sotar mer än andra. Man kan prova att späda med 10-15% vatten för att få en bättre förbränning. Tenol som vi rekommenderar sotar minst.

Kan jag använda gele eller tabletter i min spritbrännare?

Nej, Spritbrännaren har en veke inuti sig och behöver flytande bränsle för att fungera som den ska.

Specifikationer


ArtikelnrBF602500
Vikt (g)110
MaterialMässing / veke i 100% bomull
MåttØ75×42 mm
Koktid (1 l)ca 10 min
BränsleSprit
Effekt (w)1000
CertifikatEj krav
TillverkningslandSverige

Varukorg